„Hogy megértsük a helyzetünket, és megértessük”

Május 20-án mutatták be a Magyarellenes megnyilvánulások Ukrajnában című dokumentumfilmet, amely az utóbbi években a magyarságot ért atrocitásokat veszi sorba, gyakorlatilag krónikája azoknak, miközben több érintettet is megszólaltat.

magyarellenes-megnyilvanulasok-ukrajnaban-cimmel-mutattak-be-dokumentumfilmet-budapesten1558417947.jpg

Fénykép forrása: Karpatinfo.net

A filmvetítés után kerekasztal-beszélgetés kezdődött Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, és Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa részvételével. Orosz Ildikó és Barta József a kárpátaljai magyar kulturális élet meghatározó szereplői. Mindketten szerepeltek a dokumentumfilmben, mindkettőjüket érték atrocitások az utóbbi években Kárpátalján. Mindkettőjüket akaratuk ellenére óriásplakátokon ábrázolták Állítsuk meg a szeparatistákat! felirattal. 

Orosz Ildikó elmondta, nem a bűnökkel, szeparatizmussal vádolt kárpátaljai magyarság követett el törvénytelenségeket, hanem az őket vádolók. Sérelmezte, hogy az ukrán kormány az utóbbi években nem adott ki ukrán-magyar, magyar-ukrán iskolai szótárat, a kárpátaljai magyarság a részben megyei, részben Magyarország által finanszírozott és elkészített szótárakból tanul. Reményei szerint az új ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij vezette országban a kárpátaljai magyarság jövője biztos és kiszámítható lesz, egyúttal pedig Ukrajna jogállamisága sem lesz megkérdőjelezhető. A kárpátaljai főiskola rektora kifejtette, arra van szükség, hogy a törvényeket betartsák azok, akiknek be kell tartatniuk.

Mi pedig nem szeretnénk mást, mint egy kijevi, egy pesti, vagy egy vidéki magyarországi állampolgár. Többé-kevésbé kiszámítható jövőt, lehetőségeket azon a területen, ahova születtünk – mondta Orosz Ildikó.

Barta József véleménye szerint a dokumentumfilmben bemutatott atrocitások nem spontán alakultak ki, hanem a korábbi hatalom érdeke volt, hogy a Kárpátalján eddig békében élő nemzetiségek közötti konfliktust előidézzék.

Amikor a hatalom arra kényszerített bennünket, hogy válasszunk az asszimiláció és az emigráció között, mi azt mondtuk, hogy nem. A maradást választottuk, a küzdelmet választottuk, és megküzdünk azért, hogy a kárpátaljai magyarság magyar tudjon maradni – mondta a KMKSZ alelnöke.

Szilágyi Péter megköszönte a KMKSZ-nek, és a TV21 stábjának, hogy összegyűjtötték a kárpátaljai magyarság jogsérelmeit. Elképesztőnek tartotta, hogy a kárpátaljai magyarság elleni atrocitások eddig tudtak fajulni. Utalt az elnökváltásra és reménykedett abban, hogy Kijev részéről – válaszként a magyar kormány már megtett gesztuslépéseire – egyfajta párbeszéd kezdődhet, és a magyar kormány folytatni tudja azt, amit évekkel korábban elkezdett. Elmondta, hogy a kormányzatban rengetegen dolgoznak nemcsak a kárpátaljai, de a Kárpát-medencei, sőt, a diaszpórában élő magyarságért.

A dokumentumfilm megtekinthető itt.