"....ne felejtsék el a kárpátaljai magyar diákok, egyetemista hallgatók és doktoranduszok, hogy ITTHON vannak – itthon Kárpátalján!"

Negyedik alkalommal rendezik meg a Kárpátaljai Nyári Egyetemet - több év kihagyás után. Bence Norberttel és Kosztur Andrással, az esemény két főszervezőjével beszélgettünk.

oldal_boritokep-1.png

A Kárpátaljai Nyári Egyetemet negyedik alkalommal rendezitek meg idén, viszont először 2003-ban tartották. Tizenegy év hosszú idő, főleg ha az ifjúsági szervezeteket nézzük. Minek köszönhető ennyi év kihagyás?

Bence Norbert: Valóban hosszú idő 11 év. Ennyi idő alatt rengeteg új program kialakult a diákszövetség életében. Természetesen a legnagyobb oka, hogy ez ideáig nem volt nyári egyetem, az a támogatások hiányára fogható, s az idő múlásával az új programok felváltották a nyári egyetemet… mostanáig.

Hogy jött az ötlet, hogy folytatnotok kell a Nyári Egyetemet?

Kosztur András: A szervezetünk egyik alelnöke, Fazekas Andrea korábban a KMDFKSZ-ben töltött be hasonló tisztséget, és a legutóbbi nyári egyetem szervezésében is részt vett. Tavaly nyáron éppen a párkányi MIK-közgyűlésről hazafelé jövet vetette fel, hogy érdemes lenne újból belevágni a dologba. Norbival mindkettőnknek nagyon megtetszett az ötlet és mondhatni rögtön el is kezdtük felmérni a lehetőségeket.

Helyszínül a tiszapéterfalvai református líceum áll rendelkezésetekre. Mi játszott szerepet a helyszín kiválasztásánál?

Bence Norbert: Az első-három nyári egyetemet Tiszapéterfalván rendezték a diákszövetségünk elődei, de ettől eltekintve Andrissal úgy gondoltuk, hogy megpróbáljuk egy másik helyen megvalósítani a rendezvényt, de sajnos felújítási folyamatok miatt ezt a lehetőséget nem tudtuk megragadni, így döntöttünk, hogy a továbbiakban mindenképpen Péterfalva mellett maradunk.

A Momentum Doctorandus először vesz részt a szervezésben (tekintettel arra, hogy a harmadik Nyári Egyetem után három évvel, 2011-ben alapították). Jelentett problémát ez a fajta tapasztalatlanság?

Kosztur András: Tény, hogy a szervezetünk fiatalabb, de mivel sorainkat doktoranduszok alkotják, míg a KMDFKSZ tagjai jórészt alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók, az átlagéletkorunk valójában magasabb. S mint alelnökünk fent említett példa mutatja, a szervezeti tapasztalatunk is megvan, hiszen sokan közülünk korábban más diákszervezetekben is aktívak voltak. Így ez biztos nem jelent majd problémát.

Bence Norbert: Teljes mértékben megvagyok győződve arról, hogy ez nem jelent problémát, hiszen az utóbbi években nagyon jól együtt tudunk működni.

Mi a célotok kárpátaljai és Kárpát-medencei szinten a Nyári Egyetem újbóli megszervezésével?

Kosztur András: Úgy véljük, a Kárpátaljai Nyári Egyetem egy hiánypótló rendezvény lehet, ugyanis vidékünkön nincs hasonló formátumban zajló esemény. A célunk, hogy a kikapcsolódást és az ismeretszerzést ötvöző programok révén közelebb hozzuk egymáshoz a fiatalokat, és nem csak a kárpátaljaiakat, hiszen a többi régióból is számítunk majd vendégekre.

Bence Norbert: Andrissal egyetértve ez teljes mértékben hiánypótló, hiszen a kárpátaljai fiataloknak nagy szüksége van az egyetemi tanév előtt egy megérdemelt kikapcsolódásra, ahol új ismereteket, barátokat és lehetőségeket szerezhetnek a fiataljaink.

Milyen témákra számíthatnak a nyár végén hozzátok látogatók?

Bence Norbert: Meglepően sokszínű lesz az idei nyári egyetemünk, ennek tudatában számos olyan témával találkozhatnak a résztvevők, amelyek a későbbiekben a hasznukat fogja szolgálni. Az első napot az oktatás, valamint az ifjúságpolitika köré építjük, míg a második nap a tudományról fog szólni, ahol a humán- és természettudományi előadások mellett, kísérletek és sikeres kutatások bemutatásával szeretnénk drukkolni a fiataloknak. A harmadik napot a sportnak szenteljük: „Ép testben, ép lélek!”, míg a negyedik napon bevezetjük a művészet világába a résztvevőket. Természetesen mindezt megfűszerezzük a szórakoztató programjainkkal is. Ilyen programok lesznek a(z): táncház, közösségi-est, karaoke-est, bográcsfőző-verseny, valamint egy koncert, amelyet hajnalig tartó vigadalom kísér majd.

Melyik korosztályt szeretnétek leginkább megszólítani?

Kosztur András: Természetesen a fiatalokat – ezen belül azonban nincs kimondott célcsoport. Ha valaki csak most kezdi egyetemi tanulmányait, vagy éppen már doktorál, reményeink szerint ugyanúgy megtalálja a kedvére való programokat a nyári egyetemen.

Röviden mi a fő üzenete a Kárpátaljai Nyári Egyetemnek?

Bence Norbert: A legnagyobb üzenete az, hogy ne felejtsék el a kárpátaljai magyar diákok, egyetemista hallgatók és doktoranduszok, hogy ITTHON vannak – itthon Kárpátalján! S mi mindent megfogunk tenni azért, hogy egyetemi és doktori éveikre büszkén emlékezhessenek vissza, mert mi vagyunk a kárpátaljai magyarság jövőjének a kulcsa!